HUMMER 

 Homarus gammarus

 

 

 

Ursprung
För ungefär 500 miljoner år sedan uppträdde de första
leddjuren som var försedda med ett utanpå liggande skelett, ett hudpansar. Hummern som är ett av leddjuren, uppträdde som art för 300 miljoner år sedan, vilket innebär att den kommer från dinosauriernas tid. Under en lång period (ca 200 miljoner år) dominerade leddjuren haven men fick sedan dela med sig av sitt livsrum till ryggradsdjuren.

 

 

Uppbyggnad
Hummern tillhör de tiofotade kräftdjuren (decapoda) som har kroppen indelad i 20 leder eller segment . Fem av dem tillhör huvudet, åtta till mellankroppen (bröstet) och sju till bakkroppen (stjärten). Hummern har ett skelett som omsluter kroppen som ett skal. Detta skal har hummern nytta av eftersom det fungerar som ett skydd mot rovdjur. I sitt skal kan hummern känna sig ganska trygg och den kan även med hjälp av detta bygga upp kraftiga klor och ben. Skalet utgör också ett skydd mot avdunstning och därmed uttorkning vid vistelser på land. Men skalet medför inte bara fördelar utan också nackdelar. En av dem är att hummern måste byta skal allt eftersom den växer och blir större. Under den tid hummer ömsar skal är den ytterst utsatt för rovdjur eftersom den då är alldeles mjuk. En vuxen hane ömsar i regel skal varje år och ökar då 15 mm i längd. En vuxen hona ömsar däremot normalt bara skal vart annat år. Normalt har en hummer ömsat skal 15 till 20 gånger innan den är stor nog att få fiskas. Den ena klon är grövre än den andra och används till försvar och för att krossa snäckor, krabbor och sjöborrar. Den andra klon är mycket slankare och smidigare och är mer lättmanövrerad. En hummer är antagligen "högerhänt" eller "vänsterhänt".


Förekomst
Sverige finns hummern utmed kusterna i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund. Den uppehåller sig på ganska grunt vatten (3-40 m) där den lever på stenig och klippbunden botten . Hummern gömmer sig dagtid under stenar, i håligheter och bland klippor. Det är främst under natten som den ger sig ut för att leta efter föda. Vanligtvis har varje hummer en särskild håla som den återvänder till och som den försvarar mot inkräktare.

Fortplantning
Hummern parar sig främst om sommaren och endast då honan är nyömsad och mjuk. Honan bygger upp äggstockarna till sommaren därpå då hon befruktar sina ägg med de lagrade spermierna och placerar dem under bakkroppen. Sedan bär honan äggen ytterligare ett knappt år tills de är mogna att kläckas. Äggen frigörs då från bakkroppen genom kraftiga slag med med stjärten.


Föda
Hummern är en allätare och äter kräftdjur, snäckor, havsborstmaskar, musslor, sjöborrar, kadaver mm. Det händer också att hummern äter sina egna artfränder.


Färg
Hummern har flera färgpigment bl.a. blått och rött. Färgen på hummerns skal är oftast svart men när något pigment saknas blir hummern eller i mycket sällsynta fall blå. Vid kokning blir hummern röd.

Längd & vikt
Hummern blir 22-70 cm lång och kan väga upptill 3-5kg även om det är relativt ovanligt med humrar över 1 kg.


Ålder
En hummer kan bli över femtio år gammal. Tillväxten är mycket variabel varför en portionshummer (400g) kan vara allt från tre till över tio år gammal.


Fiske
Får fiskas från första måndagen efter 20 september till 30 april. Hummer får endast fångas med tinor. För att fånga hummern måste den ha ett ryggsköld (carapax) som är minst 8 cm. Måttet mäts från ögonhålan, parallellt med mittlinjen till ryggsköldens slut.

Övrigt
Hummern har en Amerikansk släkting (Homarus americanus) som kan bli betydligt större än vår svenska hummer.