Sälsafari för hela familjen.

Att åka på sälsafari är alltid lika uppskattat för hela familjen. Man kan komma dem riktigt nära för de är väldigt nyfikna. Det finns troligen ca 10 000 knubbsälar på västkusten trots att de drabbades hårt av virussjukdom 1988 och 2002. Fiskarna är inte så förtjusta i dessa djur eftersom de troligen äter upp mycket av fiskarnas levebröd. Man kan väl inte påstå att det råder full enighet mellan fiskarkåren och forskarna hur sälarnas antal påverkar fiskens tillväxt. Sälsafari är trorts allt en aktivitet som uppskattas av många och man har goda chanser till mycket fina bilder av sälkolonierna på Bohusläns klippor. Kombinera gärna en sälsafari med en fisketur! Under sommaren kör vi regelbundet både sälsafari och fisketurer.

Utanför Lysekil runt Brandskären är ett av de vanligaste platserna att se sälar ligga och sola sig. Läs mer fakta om sälarna genom att klicka här.

 

Knubbsälen, Phoca vitulina

Knubbsälen påminner om gråsälen men är mindre och har ett mindre huvud. Pannan är väl markerad och nosen lite uppsvängd. Färgen är gråspräcklig.

Utbredning: skärgård i Norden och norra halvklotet

Kroppslängd: 130-195 cm (hane), 120-155 cm (hona)

Vikt: 45-130 kg, Livslängd: ca 30 år, Föda: fisk

Kännetecken

Med sitt lilla huvud får knubbsälen ett kalvlikt utseende som även dess vetenskapliga namn vittnar om. Näsborrarna är placerade tätt ihop på den lätt uppåtsvängda nosen och ger formen som kan liknas vid ett stort V.